Aktuelno - Vijesti

NOVOPAZARCI UČESNICI PROJEKTA „BRANITELJI I BRANITELJKE MANJINSKIH PRAVA U SRBIJI“

Institut za Evropske poslove uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država je organizovao trening u Kragujevcu za diplomirane pravnike i studente prava, u periodu od 13. do 18. novembra 2017. godine. Projekat pod nazivom Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji je jedinstven program gde se pravnici  mogu bliže upoznati sa mehanizmima zaštite ljudskih prava, različitim manjinskim grupama u Srbiji, sa poteškoćama i izazovima sa kojima se pripadnici manjina suočavaju.

Ovo je peta generacija branitelja i braniteljkih koji su uspešno završili trening. Među 20 učesnika, pravnika sa svih državnih univerziteta u Srbiji, učešće u ovom projektu su uzeli i novopazarci.

 

“Projekat Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji je odlična prilika za pravnike da prošire svoja znanja kroz diskusije sa eminentnim predavačima i učesnicima među kojima je bilo pripadnika i pripadnica nacionalnih, verskih i drugih manjina. Bilo je zanimljivo čuti i sudije Apelacionog i Višeg suda kao i Zaštitnika građana Kragujevca o povredama manjinskih prava i način na koji su oni odgovorili na te povrede.” istakla je alimnistkinja Mersiha Ćorović, dipl. pravnica iz Novog Pazara.

„Sastavni deo agende je bio i Forum teatar koji nam je omogućio da na trenutak osetimo ono sa čime se suočavaju žrtve kršenja ljudskih prava, sagledavajući problematiku iz različitih uglova.“ ističe Mersiha.

Projekat Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji će se realizovati i u budućnosti. Pravnici koji su zainteresovani mogu se više informisati o projektu na http://iea.rs/mrd/#tabgarb=tab1 .

Zanima vas i ovo?