Cooltura - Predstavljamo

Top 10 neobičnih svjetskih lidera

Na listi koju je objavio "Hafington post"  nalazi se deset neobičnih predsednika i premijera, a meÄ‘u njima je i hrvatski šef države Ivo Josipović.

Ivo Josipović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prije nego što je uplovio u uzbudljive političke vode, Josipović je napisao na desetine klasičnih djela i izrazio želju da napiše operu o životu Džona Lenona. Sada za to nema vrijemena, ali je ipak uspeo da dovuče klavir u predsjednički kabinet.

 

Bivši predsjednik Madagaskara Andri Rajoelin dugi niz godina radio je kao Di-džej na lokalnom radiju. Male su šanse da će se vratiti u muzičke vode.

Andri Rajoelin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Albanski premijer Edi Rama voli umjetnost. Završio je školu za primjenjenu umjetnost u Parizu i bavio se slikarstvom. Evo šta je Rama, koji je takoÄ‘e bivši košarkaš, rekao za BBC 2004. godine: "Nisam siguran da sam političar, rekao bih da sam još uvjek umjetnik i ja pokušavam da koristim politiku kao instrument za promjenu".

rama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irski predsjednik Majkl D. Higins uživa u pisanju pjesama. Objavio je četiri toma poezije i bio je irski ministar umjetnosti. On poziva Irsku da bude država "kreativnosti". Njegove pjesme naletjele su i na kritike, pa su mu čak u jednom trenutku rekli da je njegova poezija "zločin nad književnosti".

majkl higins

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni voleo je da zapjeva za novac. Radio je na kruzeru gde je pjesmama uveseljavao putnike. Poznati uživalac čuvenih "bunga-bunga" žurki, ženskaroš i skandal majstor.

berluskoni.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenački predsjednik Borut Pahor bavio se muškim modelingom. On je radio  kao muški model kako bi platio svoje školovanje i boravak na koledžu, objavio je ranije nedeljnik "Mladina". Bivši komunistički funkcioner i premijer pobedio je na predsjedničkim izborima u decembru 2012. godine. Politički rivali mu se rugaju nazivajući ga "barbikom."

borut pahor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bugarski premijer Bojko Borisov radio je kao instruktor karatea i vatrogasac, a onda je postao bodigard i osnovao svoju firmu sa telohraniteljima. Bio je bodigard bivšem bugarskom kralju Simeonu, a onda je dobio posao u državnoj službi. On sada profesionalno igra fudbal u jednom bugarskom drugoliškom klubu.

bojko borisov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Australijski premijer Toni Abot školovao se za katoličkog svještenika, ali je ipak odustao nakon tri godine. On je takoÄ‘e i bivši bokser.

toni abot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Islandska premijerka Džoana Sigurdardoti, 30 godina je radila kao stjuardesa, navodi portal. Bila je aktivni član sindikata u kompaniji u kojoj je radila. Ona je na Islandu najduže bila poslanica, a i prva "otvorena" gej premijerka u svijetu.

dzoana Sigurdardoti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov radio je neko vrijeme kao lični zubar dugogodišnjeg lidera te države Saparmurata Nijazova. Okušao se i kao pjevač.

 

 

Izvor: mondo.rs

Foto: Guliver/Getty Images

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zanima vas i ovo?