Cooltura - Historijska čitanka

Na današnji dan 1963. godine zatvoren je jedan od najozloglašenijih zatvora ikad

Na današnji dan 1963. godine zatvoren je jedan od najpoznatijih i najozloglašenijih zatvora ikad - Alcatraz. 

ÄŒuveni Alcatraz bio je u funkciji nešto manje od trideset godina, od 1934. do 1963. godine. Američki savezni zatvor bio je smješten na otoku Alcatraz, u zaljevu San Francisco, skoro 2,5 hiljade kilometara udaljen od obale, te je stoga smatran jednim od najsigurnijih zatvora u Sjedinjenim Državama. U njemu su kazne izdržavali neki od najozloglašenijih zločinaca kao što su Al Capone, Robert Stroud, George Kelly, te James Bulger.

Za vrijeme postojanja zatvora izvedeno je nekoliko pokušaja bijega. Najpoznatiji planiran je od decembra 1961, da bi kulminirao 11. juna 1962. godine kada su braća John i Clarence Anglin, zajedno sa njihovim prijateljem iz ćelije Frankom Morrisom pobjegli kroz ventilacione otvore, te dalje morem na improvizovanom splavu. Da li su se domogli obale, do danas je ostalo nepoznato. Ovaj dogaÄ‘aj mnogima je poznat i kroz njegovu ekranizaciju iz 1979. godine u filmu „Bijeg iz Alcatraza“ sa Clintom Eastwoodom u ulozi Franka Morrisa.

Poznat i kao „Đavolji otok“, dom „najgorih od najgorih“ i slično, ovo mjesto je za neke , kao što je Cathy Allbright, bio dom kao i svaki drugi. Ona i njen suprug Jim Albright odgojili su troje djece na ozloglašenom ostrvu. Tvrde da su vodili sasvim miran i lagodan život i pored svojih nepoželjnih komšija.

 

Zanima vas i ovo?