Lifestyle - Putovanja

Ženeva – grad glamura i luksuza

Kako izgleda idealan grad? Ni preveliki, ni suviše mali. Trebalo bi da ima sve prednosti metropole, ali i miran ritam provincije, koji budi spokoj i razbija dinamiku gradskog života. Kada, uz sve ovo, posjeduje i bogatu tradiciju, predivnu arhitekturu, atraktivne prirodne ljepote i najbolji životni standard na svijetu, samo jedan ispunjava sve uslove. Ženeva! 

Smještena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području. ÄŒuveni švicarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, ali je uz to zadržao šarm i toplinu alpske varoši. 

Pred znatiželjnim turistima prostiru se "ulickane" ulice, redovi ekskluzivnih hotela i banaka, a sve pod konac... Grad je središte evropske elite, bankarski centar, ali i domaćin mnogih svetskih organizacija, meÄ‘u kojima je i evropsko sedište Ujedinjenih nacija. U njemu žive, rade i dolaze u obilazak ljudi svih rasa, baš kao i u najveće svetske metropole. 

Bez sumnje, Ženeva je i grad novca. Osim u Moskvi, vjerovatno nigdje nema više "rols rojseva", "mercedesa", "poršea" i "ferarija" nego u ovom gradu, prava je rijetkost naići na automobil koji vrijedi manje od 15.000 eura. 

Naravno, postoji i ona tamnija strana grada. Mnogo emigranata, pretežno iz Azije i Afrike, smješteno je u izdvojene četvrti, u koje Švicarci gotovo da i ne zalaze. Kriminal je ovdje samo pojam, ipak, dijelovi grada sa došljacima imaju "andergraund" klubove sa crvenim fenjerima... 

Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelijepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smješten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švicarske varošice. Ovdje se pije i najbolja kafa, tvrde mještani. Na samom vrhu nalazi se katedrala Svetog Petra, a ne bi trebalo propustiti ni posjetu Gradskoj skupštini, mnogobrojnim muzejima (ima ih više od 40) i ruskoj pravoslavnoj crkvi! Posebna atrakcija su veličanstvene vile na Ženevskom jezeru, koje bude maštu, a sinonim su za luksuz i idealno mjesto za stanovanje. 

Prirodne ljepote grada nisu ništa manje očaravajuće. Jezero sa kristalno čistom vodom i čuvenim gejzirom u samom centru, obaveznim detaljem ženevskih razglednica, predstavlja atrakciju jer usred Alpa dočarava mediteransku atmosferu. Ispod centralnih mostova, po jezeru plivaju bijeli labudovi, takoÄ‘er simbol ove male švicarske metropole. 

Ne bi trebalo propustiti šetnju veleljepnom i kao iz bajke Botaničkom baštom, sa koje se pruža nezaboravan pogled na jezero. Ova zelena oaza u centru grada može da se pohvali sa dva kraljevska letnjikovca. U Ženevi postoji i nekoliko lijepo ureÄ‘enih plaža, ali je voda prijatna za kupanje samo u najtoplijim letnjim mesecima. Ko voli zimske sportove, na raspolaganju su mu obližnji ski-centri na okolnim alpskim padinama. 

Životni standard u Ženevi je na najvišem nivou, kao i cijene! I za najmanju sitnicu, potrebno je ruku zavući duboko u džep, što ne pada lako turistima, posebno kada se u obzir uzme činjenica da najglamurozniji švicarski grad ima ekskluzivne radnje sa najfinijom robom, koje neodoljivo mame sve, posebno dame. 

Slična situacija je i sa noćnim životom. Iako mali grad, Ženeva ima mnogobrojne klubove i diskoteke. MeÄ‘utim, ako nemate pedesetak eura u novčaniku, koliko košta nekoliko pića, bolje da zaboravite na provod. Ipak, ovo je stjecište glamura, luksuza i prestiža. 

 

Nakit i čokolada 

Mnogi posjetioci najviše novca potroše na nakit, jer u najekskluzivnijim juvelirnicama na svijetu mogu da kupe najkvalitetnije dijamante, rubine, safire, zlato, kao i švicarske satove. Kao suvenir obavezno uzimaju i vrhunske mliječne čokolade, nezaboravnog ukusa. Najbolje prodavnice nalaze se u popularnoj Trgovačkoj ulici. Poslije šopinga, većina pravi predah uz kafu, espreso u nekom od mnogobrojnih kafea košta od tri do pet eura, a ručak u "skromnijem" restoranu najmanje 15 eura po osobi. 

 

Protestantski Rim 

Od ukupnog broja stanovnika u Ženevi, samo je 30 odsto "pravih" Švicaraca, ostali su došli i odlučili da tu ostanu. I pored toga što je poznata kao "protestantski Rim", jer je u njoj Žan Kalvin osnovao pokret kalvinizam, većina stanovnika danas je katoličke vejroispovijesti. Ovdje je i sjedište jednog od najstarijih univerziteta na svijetu, osnovan je 1559. godine, a grad je poznat i kao domaćin jednog od najvećih i najprestižnijih sajmova automobila.

 

Izvor: B92.net

Zanima vas i ovo?