Lifestyle - Putovanja

Teslom privlače turiste

Svi evropski gradovi koriste imena i slavu znamenitih sunarodnika, a to će početi da čini i naša zemlja. Početkom aprila ispred Muzeja Nikole Tesle krenuće na nesvakidašnje “putovanje” i vrate se vijek unazad. 

“Posjetićemo Muzeje Nikole Tesle i Nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta i istražiti Beograd iz ugla Nikole Tesle”, kaže Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koja je osmislila čitavu turu. “Turistima će govoriti vodič agencije “Magelan”, a ukoliko uspijemo da uključimo još dvije zemlje, Teslini putevi mogu da postanu sertifikovana evropska ruta, jedna od kulturnih ruta Savjeta Evrope. Teslini putevi su uspijeli da udruže više od 40 institucija, privrednika i organizacija.” 

Posjetioci će, dakle, u Muzeju Nikole Tesle moći vidjeti originalna Teslina dokumenta, fotografije, instrumente i ureÄ‘aje, lične predmete, pa čak i urnu sa posmrtnim ostacima. Na Elektortehničkom fakultetu u stogodišnjim kabinetima saznati kako je Tesla “pravio gromove”, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje i slično. U Starom dvoru je prilikom svoje jedine posjete Beogradu 1892. godine, Tesla išao na audijenciju kod kralja Aleksandra. Tura se završava na Studenstkom trgu, na kom se nalazio hotel “Imperijal”, u kom je organizovan svečani ručak za Teslu.

Teslina urna u Muzeju Nikole Tesle (Foto: Tanjug / Filip Krainčanić)

 

“Pored toga što je zanimljiva “Tura Nikola Tesla” je dokaz da smo konačno počeli da cijenimo i gostima s ponosom govorimo o znamenitim ljudima”, kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. “Promovisaćemo srpsku prijestonicu i praviti zajedničke programe o znamenitim BeograÄ‘anima, datumima i legendama. Beograd je u novijoj historiji 105 puta vodio borbe sa okupatorima i ovdke je održano najviše bitaka u Evropi!” 

Teslina tura se ne završava u prijestonici, već se nastavlja u Negotinu, rodnom gradu ĐorÄ‘a Stanojevića (čovjeka koji je osvijetlio Beograd), ali i do deset malih, starih hidroelektrana “Elektroprivrede Srbije”, koje i dana danas savršeno rade i pravi su živi muzeji. Tura putevima Nikole Tesle obuhvata i Sremsku Kamenicu, gde se nalazi rodna kuća Teslinog omiljenog pesnika - Muzej Jovana Jovanovića Zmaja, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i “rivala”. 

Projekat “Putevima Tesle” započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije, postavljajući osnove rute i istražujući mogućnosti njenog razvoja. Pokrovitelji projekta su “Elektroprivreda Srbije” i Ministarstvo kulture i informisanja. 

 

Jedan dan u Beogradu 

Manje je poznata priča o velikom prijateljstvu izmeÄ‘u Nikole Tesle i ĐorÄ‘a Stanojevića, našeg ključnog naučnika na prelazu 19. i 20. vijeka, astrofizičara, meteorologa, rektora Univerziteta u Beogradu. Zahvaljujući Stanojeviću Tesla je juna 1892. godine proveo čuveni jedan jedini dan u Beogradu, ali je taj dan ostavio ogroman trag na cjelokupan industrijski razvoj Srbije. 

 

Izvor: B92.net

Zanima vas i ovo?