Scitech - Nauka

Naučnici otkrili talase na Titanu?

Naučnici su možda napokon uspijeli da potvrde postojanje tečnih talasa na Saturnovom mjesecu Titanu. U pitanju je fenomen koji su godinama istraživali bez ikakvog uspjeha.

Naučnici su već neko vrijeme zainteresovani za Titan zato što je po Nasi u pitanju „jedan od svijetova najviše nalik Zemlji“. 

Sa svojom gustom atmosferom i hemijskim jedinjenjima bogatim organskim elementima, Titan podseća na smrznutu Zemlju od pre nekoliko milijardi godina pre nego što je život počeo da upumpava kiseonik u našu atmosferu. 

„Mogućnost postojanja talasa na površini Titana, stvari jedinstvene za Zemlju i naš solarni sistem, već neko vrijeme interesuje istraživače a možda su napokon uspijeli da doÄ‘u do dokaza koji bi podržali ovu naučnu spekulaciju. 

Sudjeći po planetarnom naučniku Džejsonu Barnsu, neobične refleksije na površini jednog od njegovih ugljovodoničnih okeana mogle bi da budu izazvane talasima preko površine ovog lunarnog okeana nazvanog Punga Mare. 

Ovaj okean sačinjen je iz gasov apoput metana i etana koji postoje u tečnom stanju na površini Titana gde je temperatura -180 stepeni Celzijusa. 

Barns tvrdi da su pojedini pikseli na slikama koje su načinjene u okviru Nasine Kazini misije, svetliji od drugih tako da bi to moglo da bude rezultat uznemiravanja površine. 

„ÄŒini se da smo pronašli talase van Zemlje. Ono što vidimo može biti u skladu sa talasima, ali ne bi trebalo odbaciti ni druge mogućnosti“, izjavio je Barnes.

izvor:b92.net

Zanima vas i ovo?