Lifestyle - Kako da...

Moderna nauka je potvrdila ova drevna vjerovanja

U posljednjih nekoliko godina moderna nauka došla je do otkrića koja su potvrdila veliki broj drevnih vjerovanja. Arianna Huffington skupila ih je u knjizi pod naslovom "Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder".

Huffington Post donosi listu osam vjerovanja kojima je nauka napokon dala pokriće.

Pomaganje drugima učinit će vas zdravijima

Nedavna psihološka studija univerziteta u Sjevernoj Karolini pokazala je kako su sretniji oni ljudi koji imaju svrhu u životu, pogotovo ako se radi o pomaganju drugim ljudima. Hedonistički oblik sreće svodi se samo na povećavanje užitka i smanjenje boli, dok su drugi manje "sebični" oblici sreće bolji za vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Akupunktura može vratiti balans vašem tijelu

Legenda kaže kako ova tradicionalna kineska medicinska tehnika može pomoći disbalansu cirkulisanja energije unutar vašeg tijela. Bez obzira na to vjerujete li vi u protok energije, nova studija objavljena u "Archives of Internal Medicine" pokazala je kako je akupunktura odličan način rješavanja migrena, artritisa i ostalih hroničnih bolova. Istraživanje sprovedeno na 18 hiljada ispitanika pokazalo kako je u nekim slučajevima akupunktura djelotvornija od zapadnjačke medicine.

Trebamo podršku zajednice kako bi napredovali

Tradicionalno budističko vjerovanje kaže kako je zajednica ključna komponenta veselog, zdravog i ispunjenog života. Studija univerziteta Brigham Young i univerziteta u Sjevernoj Karolini potvrdila je ovo vjerovanje i zaključila kako je zdrav društveni život recept za dugovječnost.

Tai Chi ublažava različita zdravstvena stanja

Harvard Women's Health Watch objavio studiju u kojoj su dokazali kako ova drevna kineska borilačka vještina pomaže u prevenciji i liječenju mnogih zdravstvenih problema. Tai Chi vam može pomoći ako bolujete od artritisa, imate slabu gustoću kostiju ili bolesti srca.

Meditacija će vam pomoći da se riješite stresa i otkrijete unutarnji mir

Nauka je napokon dokazala pozitivan uticaj meditacije na ljudsko zdravlje. Istraživanje tima s "Harvard Medical School" potvrdilo je da meditacija utiče na kontrolu stresa i funkcionisanje imunog sistema. To su otkrili promatranjem ispitanika koji su bili izloženi velikom stresu i zatim praktikovali meditaciju.

Suosjećanje je ključ za smislen život

Studija univerziteta Emory potvrdila je kako jedan oblik budističke meditacije suosjećanja potiče sposobnost empatije u ljudima. Njenim praktikovanjem povećava se sposobnost išÄitavanja emocija drugih iz njihovog izraza lica. Tako se podstiču pozitivne emocije u čovjeku koje povoljno djeluju na njegovo psihičko i fizičko zdravlje. 

Prihvatanje onoga što ne možemo promijeniti smanjuje patnju

Univerzitet Deakin u Australiji radilo je istraživanje na penzionisanim ispitanicima koji su živjeli u domovima jer ne mogu funkcionisati bez asistencije drugih. Oni ispitanici koji su se suočili s neizbježnim i prihvatili gubitak samostalnosti pokazali su znatno veće životno zadovoljstvo. Zaključili su kako je adaptacija i aktivno prihvatanje onoga što se ne može promijeniti ključno za njihovu dobrobit.

Sve što trebamo je ljubav

Vrijednost ljubavi u zdravom i veselom životu nitko ne može opovrgnuti. Istraživači s Harvarda to su i potvrdili. Harvard Grant Study koju je vodio psihijatar George Vlliant potvrdila je kako je okosnica veselog života zdrava ljubavna veza. Objasnio je kako postoje dva stupa sreće, jedan je ljubav a drugi je pronalazak načina života koji neće ljubav gurnuti na stranu.

 

(Index.hr)

Zanima vas i ovo?