Cooltura - Film/TV

Sve o Oskaru: Koliko košta, kako je dobio ime i da li je od zlata!

Statua je visoka samo 34 centimetra i težak je 3,85 kilograma, a koštaju po komadu 18.000 dolara

U Los AnÄ‘elesu se večeras održava 86. ceremonija dodjele Oskara, svi nestrpljivo očekuju da vide kome će ove godine pripasti najvažnija filmska nagrada, a mi vam otkrivamo kako je nastala čuvena statua, koliko košta njena izrada i ko je bio ujka Oskar po kojem je legendarni ćelavac dobio ime.

ÄŒuveni kip je stvoren 1929, i to po nalogu tadašnjeg šefa studija MGM Luija Mejera. Inače, ideja je potekla od umjetničkog direktora MGM-a Sedrika Gibonsa, a umjetnik iz Los AnÄ‘elesa Džordž Stenli je napravio prvu statuu viteza koji stoji na rolni filma i drži krstaški mač. Visok je samo 34 centimetra i težak je 3,85 kilograma.

Da podsjetimo, nagrada će večeras biti dodijeljena u čak 247 kategorije, ali Američka filmska akademija uvijek u rezervi ima "višak" Oskara u slučaju da dobitnika bude više – naročito kada se radi o producenatima koji dobijaju Oskara za najbolji film i kojih obično ima nekoliko.

Na postolje statue je ugraviran serijski broj svake statue kao i pločica sa imenom vlasnika i Oskari ne mogu da se prodaju, poklanjaju ili prebacuju bilo kome ako prethodno prvo nisu ponuđeni Akademiji.

Akademija ima pravo da ih kupi za 10 dolara i 2008. je pobijedila u pravnoj bici sa nasljednicima Mjeri Pikford koji su željeli da prodaju njenog Oskara.

Godine 1993. Oskar koji je 1945. dobila Džoan Kroford za "Mildred Pirs" prodat je na aukciji za 68.500 dolara, a u decembru 2011. statua Orsona Velsa za kultni “GraÄ‘anin Kejn” otišla je za 861.000 dolara.

U početku, male figure bile su pravljene od pozlaćene bronze, ali je taj postupak odbačen nekoliko godina kasnije u koristi takozvanog "britanija metala" koji se potom prevlači bronzom pa niklovanim srebrom i konačno 24-karatnim zlatom.

Zbog nestašice metala u Drugom svjetsko ratu, tri godine su dodeljivani Oskari od gipsa koji je bio premazan zlatnom bojom, a poslije rata dobitnicima su statue zamijenjene pozlaćenim. Statue od 1982. pravi čikaška kompanija “R.S. Ovens” i koštaju oko 18.000, po komadu.

Vjerovatno niste znali ko je kumovao Oskaru, i legenda kaže da je bibliotekarka Akademije a kasnije i izvršni direktor Margaret Herik primijetila da statue liče na njenog ujka Oskara. Akademija taj nadimak nije zvanično usvojila do 1939. ali su se nagrade tako nazivale još od 1934. kada je holivudski novinar Sidni Skolski upotrijebio termin za prvu pobjedu Ketrin Hepbern u kategoriji najbolje ženske uloge.

Izvor: cafe.ba

Zanima vas i ovo?