Scitech - Nauka

Ovo je „najfascinantniji“ eksperiment u historiji astronomije

Veliki sinoptički osmatrački teleskop (LSST) u ÄŒileu „transformisaće naše viÄ‘enje univerzuma“, sudeći po astronomu Endrjuu Konoliju koji je ovaj eksperiment nazvao „najfascinantnijim u historiji astronomije“, piše Business Insider.

Ono što ovaj teleskop čini toliko revolucionarnim jeste njegova mogućnost da zabilježi više podataka od bilo koje druge tehnologije. 

Sa najvećom digitalnom kamerom na svijetu, teleskop – koji se nalazi na vrhu planine u ÄŒileu, može da generiše 15 terabajta po noći. On ima mogućnost da registruje blijede objekte i od njih napravi sliku do sada nezabilježenom brzinom. 

To znači da će naučnici moći da vide trenutne promjene u osvjetljenosti ili položaju objekata na nebu. 

Konoli je takoÄ‘er napomenuo da bi za gledanje jedne fotografije ovog teleskopa bilo potrebno 1.500 televizijskih ekrana visoke rezolucije. 

„Posmatranje svih tih malih promjena na noćnom nebu potpuno će preokrenuti naše razumijevanje svemira“, izjavio je Konoli. 

Naučnici dobijene slike mogu da koriste kako bi pratili asteroide, uključujući tu i one koji mogu da udare u Zemlju ili su dragocjeni zbog ruda. 

Tokom narednih 10 godina naučnici očekuju da će detektovati milijarde objekata u univerzumu o kojima ne znamo ništa. Dobijeni podaci će takoÄ‘i biti dostupni javnosti tako da svako ko je zainteresovan može da im pristupi. 

Teleskop se još nalazi u fazi dizajniranja i razvoja, sudeći po zvaničnom Internet sajtu a potpuno operativan bi trebalo da postane krajem decenije.

 

Izvor:b92.net

Zanima vas i ovo?