Lifestyle - Kako da...

Kako da se rasanite bez kafe?

Istraživanje u kojem je učestvovalo 7.000 ljudi pokazalo je da je većina ujutru radije bira kafu nego voÄ‘enje ljubavi. Kako da se razbudimo bez kofeina? Postoji najmanje pet načina... 

1.Umesto da posle zvonjave budilnika zagnjurite glavu u jastuk, razgrnite zavjese i pustite sunce i dnevnu svetlost u sobu. Sunčevi zraci će poručiti mozgu da je vreme da ustanete. Studija obavljena na Univerzitetu Lijež pokazala je da su osobe, koje su rano ujutru bile izložene jakom dnevnom svjetlu, imale povećanu aktivnost u delovima odgovornim za kognitivne radnje. 

2.Da li ste ikada tokom popodneva, kada vam se prispava, uhvatili sebe kako trljate sljepoočnice? Sličnu tehniku možete da primijenite i da biste se ujutru razbudili. Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta Mičigen pokazalo je da jednostavna tehnika samoakupunkture može da pomogne da ujutru ustanete horniji. Dobrovoljcima je rečeno da tokom tri minuta stimulišu pet tačaka na tijelu: na vrhu glave, izmeÄ‘u palca i kažiprsta, ispod čašice koljena, na jastučiću stopala, kao i na korijenu vrata. 

3.Svi smo pomalo dehidrirani kada se probudimo. Osvježite lice ledenom vodom kako biste ubrzali jutarnji adrenalin i pobijedili umor. Ako ste dovoljno hrabri, tuširanje završite hladnom vodom. ÄŒuveni dr Oz savjetuje ajurvedsku tehniku - umočite rukavicu za tuširanje u ledenu vodu i trljajte dva minuta ruke, noge, stopala. To će da ubrza cirkulaciju i učini vas energičnijim. 

4.Započnite jutro šetnjom, kako biste pokrenuli endorfin i ubrzali cirkulaciju krvi. Psiholog Tomas Plante čak kaže da je to djelotvornije od espreso kafe. Ili, isprobajte jednostavne vježbe. Dr Oz savjetuje da radite čučnjeve, ali tako da grudi dodirnu koljena. 

5.Važno je i da se napunite „gorivom“. Posle nekoliko sati mirovanja tokom sna, jak i hranljiv doručak će vam pomoći da ubrzate metabolizam, podići će energiju i pomoći da misli budu bistrije. Studije su pokazale da doručak pomaže deci da bolje pamte i budu uspješnija u školi. Isprobajte doručak bogat proteinima. Kiselo mleko će vas zasititi na duže staze. Voćka bogata vlaknima, poput jabuke, takoÄ‘er prija ujutru. 

 

Zanima vas i ovo?