Lifestyle - Putovanja

Firenca-raj za žene, pakao za muškarce

 

 

Firenca je glavni grad Toskane i leži na rijeci Arno. Firenca ima čak jedanaest mostova koji spajaju njenu lijevu i desnu obalu, ali jedan, najstariji od njih posebno se izdvojio. U pitanju je most Ponte Vekio ili kako ga već turisti zovu “Zlatni most”.

Upravo zbog ovog mosta, kaže se da je Firenca raj za žene a pakao za muškarce. Evo i zbog čega.

Ponte Vekio poznat je kao most preko kojeg Firentinci, sa svojim ljepšim polovinama, prelaze isključivo ujutru  od devet i uveče posle sedam sati.  U to vrijeme,  mnogobrojne zlatare su zatvorene, tako da pripadnice lješeg pola ne mogu da doÄ‘u u iskušenje da kupuju nakit, koji se ovdje izraÄ‘uje na poseban način.

Vrhunski nakit ima i paprene cene. Ovdje nikada nemojte da pitate koliko košta gram zlata, jer u cijenu nakita nije uračunato samo zlato već i rad sa plemenitim mjetalima. Ovo je dobro poznat i veoma specifičan način izrade nakita po kojem je Firenca poznata.

Slično kao i u našoj Vrnjačkoj banji, i na mostu Ponte Vekio dolaze parovi koji svoja imena zaključavaju katancima na ogradi, a ključ se baca u rijeku Arno. MeÄ‘utim, grad ne podržava ovaj običaj jer katanci mogu da oštete most koji je star nekoliko vijekova.

Nakon što je izgraÄ‘en most Ponte Vekio, polako su sa obe strane mosta graÄ‘ene i kuće u kojima se danas nalaze zlatare i draguljarnice.

Osim ovog čuvenog mosta, valjalo bi posetiti galeriju Ufici, jedan od najljepših umjetničkih muzeja na svijetu. Tu su još i MikelanÄ‘elov trg, katedrala Santa Marija del Fjore, Danteova kuća i još mnogo toga.

Zanima vas i ovo?