Lifestyle - Putovanja

Magazin Outdoor Enthusiast: Sarajevo je buran, ali prekrasan brak Istoka i Zapada

"Kada smo prvi put izašli na ulice Sarajeva vidjeli smo mlade ljude, lijepo obučene, i nemoguće je kazati ko je od njih Hrvat, Srbin ili Bošnjak. Sarajevo je baš kao jedan buran ali prekrasan i inspirativan brak, koji kao takav traje već dva milenija", piše ovaj magazin.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina, a posebno njen glavni grad, kombinacija istočne i zapadne kulture i dva životna pravca dvije strane svijeta.

"To je mjesto gdje se susreću Istok i Zapad. To se najbolje može vidjeti ako se osvrnete oko sebe i ugledate zgrade koje su izgrađene za vrijeme Osmanskog carstva kao i zgrade izgrađene za vrijeme Austro-Ugarske vladavine", navodi se u tekstu britanskog magazina.

Naglašava se kako BiH ima jedinstvenu ljepotu prirode koja je očuvana uprkos ratnim dešavanjima 1990-tih godina. Dodaje se takoÄ‘er kako je dobra i nezaboravna zabava zagarantovana tokom posjete BiH.

"BiH će vam na svakom koraju pružiti poseban doživljaj, planinarenje, rafting na rijekama, planinski biciklizam, i sve to u prekrasnim antičkim šumama, i uz prekrasnu hranu. Avantura u BiH je zagarantovana", navodi autor teksta Andrew Mazibrada koji kazuje kako je tokom svoje posjete BiH obišao Bjelašnicu, Maglić, Sutjesku, i mnoga druga mjesta, koja su ga naprosto zadivila svojom jedinstvenošÄ‡u.

Njega je najviše impresioniralo malo bosansko tradicionalno selo Lukomir u kojem je, kako kaže, osjetio istinsku toplinu i gostoprimstvo.

"Posjetili smo jedno pravo nomadsko selo zvano Lukomir, koje se nalazi na 1.496 metara nadmorske visine. Kada smo prolazeći izmeÄ‘u drveća pristigli u selo bili smo dočekani od strane tamošnjih mještana. Oni su nam odmah ponudili uštipke, prženo tijesto, koje je tako ukusno, i tek je izišlo iz pećnice. Uputili smo se prema Umoljanima razgovarajući kako bi vlada mogla više da učini za stanovnike Lukomira", ocjenjuje autor teksta.

Prema njegovom mišljenju, putovanje kroz BiH je veliko iskustvo za svakog stranca napominjući kako se većina ponovo vrati kako bi vidjeli ljepote BiH.

"BiH je mjesto koje će vam pružiti poseban doživljaj i gdje možete naučiti kako se nositi sa promjenljivim vremenom, kako prebroditi stresna putovanja i planinarenja i kako misliti bistro. To je jedno od mjesta gdje se čovjek poželi vratiti ponovo", naglašava autor teksta.

Outdoor Enthusiast je britanski magazin koji izlazi četiri puta godišnje a bavi se temama poput turizma, planinarenja, raftinga, biciklizma i ekstremnih sportova.

 

Izvor: Klix.ba

Zanima vas i ovo?