Cooltura - Artoskop

Umjetnici imaju drugačiju strukturu mozga!

Najnovija belgijska studija objavljena u časopisu “Neurolmage” dokazuje da umjetnici imaju drugačiju strukturu mozga od ostalih ljudi.

Rezultati istraživanja ukazuju da je umjetnicima talenat urođen, ali i da vježbanje i okolina mogu imati ključnu ulogu u razvoju njihovih sposobnosti.

VoÄ‘a istraživanja, Rebeka Šamberlen, sa Univeziteta u Levenu izjavila je da je njen cilj bio da otkrije kako umjetnici vide svijet drugačije. 

Ona i njene kolege su pomoću tzv. voksel-bazirane morfometrijske metode (VBM) skenirali mozgove 21 studenta likovnih umjetnosti, a zatim ih uporedili sa snimcima mozgova 23 ne-umjetnika. 

Snimci su pokazali da umjetnici imaju znatno više sive materije u dijelu mozga u temenom režnju, zvanom "precuneus". 

"Taj dio je povezan sa nizom funkcija, ali potencijalno sa stvarima koje se mogu dovjesti u vezu sa kreativnošÄ‡u, kao što je vizuelno prikazivanje - mogućnosti manipulacije slikama u mozgu, njihovog kombinovanja i dekonstruisanja", rekla je dr Šamberlen za BBC. 

Od učesnika istraživanja se, takoÄ‘e, tražilo da prave crteže, a stručnjaci su pokušali da uspostave vezu izmeÄ‘u tih crteža i količine sive i bijele materije u njihovom mozgu. 

Bolji crtači imali su veću količinu sive i bijele materije u malom mozgu, kao i u suplementarnom motoričkom dijelu. Oba ova područja mozga kontrolišu fine motoričke sposobnosti i obavljanje rutinskih radnji. 

Siva materija je većim dijelom sastavljena od nervnih ćelija, dok je bijela materija odgovorna za komunikaciju između predjela sa sivom materijom.

 

Zanima vas i ovo?