Lifestyle - Kako da...

Kako izabrati fakultet?

Pre nego što donesete odluku o svom budućem školovanju i zanimanju, prvo pročitajte ovaj tekst i saznajte kako izabrati odgovarajući fakultet. Bez obzira da li imate završenu opštu ili stručnu srednju školu, možete konkurirati za bilo koji fakultet. Za ovaj korak nikada nije kasno, bez obzira na godine. Pažljivo promislite i dajte sebi vremena da donesete pravu i konačnu odluku.

Izabrati odgovarajući fakultet uz naš vodič koji sledi nije uopšte teško:

1.       Nabavite listu svih fakulteta sa svih smjerova, odsjeka i ostalih informacija. Sastavite listu svojih favorita, ne uzimajući u obzir njihove meÄ‘usobne razlike.

2.      Izračunajte broj bodova iz srednje škole. Imajte u vidu da svaki fakultet različito boduje i da za neke od njih broj bodova nije od presudnog značaja. Zbog toga prikupite sve informacije o kriterijumima za konkuriranje.

3.      Uzmite u obzir i lokaciju. Ukoliko vaš izbor podrazumeva i preseljenje raspitajte se o studentskim domovima, iznajmljivanju smještaja ili stana. Obratite pažnju na budžet jer ovo predstavlja dodatni trošak. Raspitajte se da li neko vama blizak ima slične planove što se tiče stanovanja. Podjela troškova može mnogo da pomogne.

4.      Pretražite sajtove i popričajte sa studentima tih fakulteta. Fakulteti takoÄ‘e imaju studentske službe gde se možete dodatno raspitati i informisati za sve što vas zanima.

5.       Studiranje u inostranstvu. Danas je studiranje u inostranstvu sve češÄ‡e, i ako kod nas ne možete da pronaÄ‘ete željeni smjer potražite, razmislite i o alternativi u inostranstvu.

6.      Obratite pažnju na zanimanja kojima se možete baviti prilikom odabira fakulteta. Imajte na umu da na različitim fakultetima možete naći slične smjerove. U tom slučaju se specijalno raspitajte o programu i uslovima.

7.       Ne dozvolite da vas mišljenja drugih pokolebaju u vašem izboru. Vaša interesovanja i mogućnosti su najbitnija. Isto tako ne isključite mogućnost da vam nastavljanje porodičnog posla može osigurati bolju budućnost nego započinjanje novog.

 

Zanima vas i ovo?