Scitech - Nauka

Google ipak odustao od gradnje lifta prema svemiru

U kompaniji Google su namjeravali napraviti lift sa Zemlje prema satelitima u svemiru, meÄ‘utim, nakon višegodišnjeg istraživanja odustali su od ove ideje.

Kao razlog su naveli postojanje dovoljno čvrstog materijala kojim bi povezali satelite sa Zemljom. Jedini materijal koji bi mogao biti baza za podizanje i spuštanje lifta su karbonske nanocijevi koje se još uvijek ne proizvode u većim dužinama. 

U timu Google X projekta su vjerovali da će doći do materijala koji je stotinu puta jači od najkvalitetnijeg čelika, ali ga nisu uspjeli pronaći. 

Kako bi izgradili lift, timu Googleovih stručnjaka trebat će kablovi dugi 100.000 kilometara kako bi satelite povezali sa Zemljom. 

"To bi bilo nevjerovatno ulaganje, ali itekako isplativo ukoliko bi se jedan takav projekt realizovao", kazao je Rich DeVaul, vođa tima Google X.

Ideja o povezivanju Zemlje i svemira stara je skoro 120 godina. Konstantin Tsiolkovsky, ruski naučnik iz oblasti svemira, pisao je o ovoj temi davne 1895. godine. 

Njega je inspirisao Eiffelov toranj i vjerovao je da se može napraviti građevina toliko visoka da povezuje Zemlju sa geostacionarnom orbitom.

U Googleu odbijaju potvrditi da su odustali od cijelog projekta govoreći da je samo privremeno zamrznut.

Zanima vas i ovo?