Cooltura - Artoskop

Esktremno pospremanje

Da li spadate u skupinu ljudi koji vole da im je u kući uvijek sve perfektno sreÄ‘eno, da se ne vidi ni trunka prašine i da svi jastučići i prekrivači moraju biti "pod konac"? Ako je odgovor potvrdan onda će vam se svidjeti radovi švicarskog umjetnika Ursus Wehrlija, poznatog po seriji knjiga "Tidying Up Art".

Wehrli je komičar i kabare umjetnik, a najpoznatiji je po ovoj svojoj instalaciji "pedantne umjetnosti". TakoÄ‘er, on je jedan od birlijantnih umova okupljenih oko TED organizacije, koja je poznata po tome što gaji talente i mlade genijalce.

Ovaj projekt koji se bavi estetskim prerađivanjem određenih prizora, mnogi shvaćaju kao vizionarski manifest koji poručuje da nema potrebe za kaosom koji je donijela moderna umjetnost. Također, možda nam poručuju i to da je Wehrli opsesivno kompulzivan, ali u svakom slučaju ovo je jedinstven projekt koji nam otkriva i drugu stranu impresije koju umjetnička djela mogu ostaviti na promatrače.

Wehrli reorganizira elemente sa fotografije ili ulja na platnu, po veličinama i po bojama, i na taj način šalje poruku da žudi za savršenijim svijetom. Ono što je zanimljivo kod njegovog rada, jeste to što on uzme rad nekog poznatog umjetnika, ili čak običnu fotografiju na koju naleti, i lijepo je pospremi, složi i klasificira sve što se nalazi na slici.

Pogledajte galeriju njegovih radova.

Zanima vas i ovo?