Mahala - Reportaža

Održan prvi Kongres studenata Biologije u Novom Pazaru

Juče je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u okviru festivala kulture, STUDENP FEST 2014, održan "Prvi kongres studenata Biologije".

Kongresu je prisustvovao veliki broj studenata i nekolicina profesora i asistenata, među kojim su bili i mentori radova. Skupu se najprije obratio asistent Dejan Mirčić koji je i idejni tvorac cijelog kongresa. Mirčić je pohvalio cijelu organizaciju STUDENP FEST-a, naročito je pohvalio studente koji su pisali radove i naglasio da su oni pravi reprezenti svoje struke.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je ovaj kongres realizovan i da je želja da ovaj kongres postane tradicija. Nakon asistenta obratila se doc. dr Nataša ĐorÄ‘ević, kao šef studijskog programa Biologija i takoÄ‘er pohvalila svoje studente, učesnike kongresa i rekla da joj je želja da sljedeće godine bude još više učesnika.

Poslije uvodnih obraćanja, učesnici su započeli prezentovanje svojih radova.

Najprije je svoj rad predstavio student Rafet Kuč, na temu "Populaciona analiza učestalosti kolorektalnog karcinoma u uzorku stanovništva iz Novog Pazara". Nakon njega prezentovala je studentica Harisa Ferizović, a tema njenog rada je "Koncentracija psa u serumu pacijenata sa različitim oboljenjima prostate".

I na kraju je studentica Alma Muratović govorila na temu "Uticaj propiltiouracila na pojavu mikronukleusa u uzorku epitelnih ćelija vaginalnog razmaza različitih faza polnog ciklusa kod pacova".

Svi učesnici su studenti master studija.

Obzirom da se svake godine održava Kongres studenata biomedicinskih nauka Srbije, na kojem učestvuju svi medicinski fakulteti u Srbiji i ostali biomedicnski smjerovi i fakulteti, ove godine se kongres održava u Vrnjačkoj banji od 26.04. do 30.04. na kome će prvi put ove godine Državni univerzitet imati svoje predstavnike, jer će upravo ova tri studenta predstaviti svoje radove na tom velikom kongresu.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDJE.

 

Bedem.rs

 

Zanima vas i ovo?