Mahala - Reportaža

Studenti Srpske književnosti i jezika priredili performans na Državnom univerzitetu

Juče su u okviru STUDENP FEST-a na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, studenti studijskog programa: Srpska književnost i jezik i Vaspitač u predškolskim ustanovama imali svoj program pod naslovom: "Jezički performans", na kojem je učestvovalo 22 darovitih studenata.

Program je vodilo sedam voditelja koji su pokazali svoje govorničke sposobnosti, elokvenciju, sklonost ka izražajnom i pravilnom kazivanju. Studenti su govorili na veoma zanimljiv način o jezičkim pogreškama sa kojima se svakodnevno susrećemo, o glagoljici, čitali tekstove iz 12. vijeka, iz dijalektologije, i kazivali stihove, čime je obuhvaćen svaki segment jezika i njihovog učenja. TakoÄ‘er, studenti su pokazali i svoja muzička umijeća, što je ovom programu dalo zanimljiviju notu.

Autor performansa i mentor sa kojim su studenti radili jeste docent dr Dragana Novakov. Cijeli program je pratila prezentacija na video-bimu i film koji su studenti pripremili, a da je performans bio veoma zanimljiv i drugačiji, pokazao je i veliki broj posjetilaca u holu Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Na pitanje koliko je zadovoljna večerašnjim performansom, docentica Novakov je za Bedem izjavila sljedeće:

„Veoma sam zadovoljna nastupom studenata kojima predajem, jer su još jednom pokazali da su pravi predstavnici kulture na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.“

Pored toga, docentica Novakov je odgovorila i na pitanje koliko dugo su studenti pripremali program i da li je bilo teško uskladiti sve segmente jezika o kojima su govorili, imajući u vidu da su pokušali spojiti staro i novo, kulturu i tradiciju, normu i dijalekt:

"Ideja je bila da se napravi iskorak, a to znači da se napravi sadržajno, ali interesantno veče koje ne podsjeća na klasična. Mislim da je ovo i neklasični performans, a sa predmetima iz jezika to se lako postiže. Naravno, lako se postiže i kad imate nadarene studente, kakve ima Državni univerzitet u Novom Pazaru, koje ustvari, treba samo motivisati. U svima njima pojavila se želja i kreativnost, i veoma sam zadovoljna svime, a posebno jer su poslije ovoga samopouzdaniji. I samo bih za kraj citirala, jednu od naših voditeljica Performansa: „puno smo naučili na probama, baš iz jezika”. Dakle, sve je bilo svrhovito, a meni kao profesoru, veće zadovoljstvo i ne treba."

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDJE.

 

 

Zanima vas i ovo?