Lifestyle - Putovanja

Malteška ostrva: mjesto za uživanje

Malteška ostrva formiraju mali mediteranski arhipelag koji se sastoji od Malte, Gozo, Comino, Cominotto i Filfla ostrva.

Malta je najveći član ove grupe ostrva, a i definitivno najpopularniji kao destinacija za odmor, sa svojih 21 km širine, 14 km dubine i otprilike 27 km rastojanja od jednog ćoška do drugog. Gozo je malo ostrvo, a Comino još manje. Cominotto i Filfla su nenaseljenja ostrvca. Valleta je glavni grad Malte.

Ova malteška ostrva posmatraju se kao destinacija za odmor na plaži s predivnim istorijskim spomenicima. Ostrva takoÄ‘e nude i šarenolik noćni život. Svi standardi su ispunjeni – tu su diskoteke, restorani, bioskopi, vinski i džez barovi, tematske večeri, krstarenja u zalazak sunca kao i kulturna uzdizanja u toku najpopularnijih mjeseci.

Paceville Malta

U Malti, možemo vidjeti male gradove koji se zovu Paceville, i sastoje se od restorana, hotela, plaža, diskoteka, barova, bioskopa, kuglana i svih ostalih stvari posvećenih dobroj zabavi i užitku. Sve se nalazi u blizini tako da su veoma pristupačni. Mnogi turisti cijelo odmor provedu u ovim mjestima.

Malteška kuhinja

Malteška kuhinja je potomak duge veze izmeÄ‘u interesantnih ostrvskih naroda i stranih dominacija tokom vijekova. Danas, pošto su turisti iz dana u dan sve više zainteresovani za maltešku kulturu, mnogi lokalni restorani u svoje ponude uključuju i svoje lokalne specijalitete. Postoji nekoliko ekskluzivnih mjesta u kojima možete uživati u ekstravagantnim malteškim zalogajima, a tu su naravno i porodično orijentisani restorani i barovi.

Malteški specijalitet, odnosno nacionalna jela su Fenek, Bragioli i Lampuki pita, i mogu se naći u predivnim starim restoranima s ekstenzivnim menijima, u ambijentu koji miriše na jasmine i u domovima koji su nekada pripadali malteškim plemićima.

Omiljeni malteški slatkiš koji se služi uz čaj ili kafu je Kannoli, za koji se vjeruje da potiče sa Sicilije. Ovo je preukusni slatkiš, koji se sastoji od prženog tijesta punjenog svježim ricotta sirom i zaslaÄ‘enog komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Nakon večere, može se desiti da budete ponuÄ‘eni s helwa tat-tork, što je veoma slatka mješavna mrvljenih i cijelih badema.

Sve graÄ‘evine na Malti imaju iste karakteristike. Paralelno i u liniji su sagraÄ‘ene, ne štrče na ulicama, prednje bašte i prolazi su zabranjeni, svaka graÄ‘evina ima skulpturu na svakom ćošku, uglavnom neku povezanu sa svecima i religijom, svaka kuća mora da sakuplja kišnicu, i najvažnije, povezane su sa gradskom kanalizacijom. Najvitalniji element Malte bio je ogromni šanac, koji je bio postavljen izmeÄ‘u luka, odvajajući Valletu od glavnog kopna. Dužine od skoro 1000 metara, 20 metara širine i 18 metara dubine, ovo je bila najbolja zaštita Malte od spoljnih napada.

Zanima vas i ovo?