Mahala - Reportaža

„Uticaj kulture na sistem vrijednosti“ na Novi Pazar World Caféu

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, u okviru studentskog festivala kulture, StudeNP FEST 2014, u ponedjeljak 28.04.2014. godine održan je drugi Novi Pazar World Café. Tema drugog Novi Pazar World Caféa bila je „Uticaj kulture na sistem vrijednosti“ koja je bila prilika za razmjenu mišljenja o umjetnosti kao neophodnom sredstvu za razvoj sistema vrijednosti.

U svijetu prepunom netolerancije, etno-lingvističkih rivaliteta, društvenih podjela i sukoba, te unutar gradskog društva koje se nosi sa specifičnim izazovima uticaja različitih kultura i krivom slikom umjetnosti koju plasiraju mediji i obrazovanje, potreba za razvojem pravog sistema vrijednosti je snažnija nego ikad.

Kao jedan od osnovnih principa civilnog društva te preduslov njegovog napretka, sistem vrijednosti predstavlja i esencijalnu komponentu funkcionalnog globalnog okruženja. U vremenu kada politički dijalog ne doprinosi izgradnji podijeljenog društva, postavlja se pitanje da li odgovor možemo tražiti okretanjem ka univerzalnim vrijednostima umjetnosti i kulture i da li je jačanje koncepta sistema vrijednosti moguće razmjenom kulturoloških informacija i gradnjom mostova razumijevanja, te približavanjem kroz umjetnost, historiju, kulturu i tradiciju.

Da li se umjetnost kao univerzalni medij može upotrijebiti kao sredstvo da se inspiriše, promoviše i popularizuje poruka mira i tolerancije, te da se kroz nepresušni jezik umjetnosti i zajedničkih društvenih vrijednosti šire principi tolerancije? Na koji način umjetnost kao univerzalni medij može doprinijeti da se netolerancija prema drugom i drugačijem, kao jedan od globalnih problema modernog društva, prevaziÄ‘e? Odgovornost u izgradnji tolerantnog društva je istovremeno individualna i kolektivna, stoga je bitno odrediti na koji način pojedinci i zajednice mogu dati doprinos izgraÄ‘ivanju kulture mira i tolerancije. Kako danas možemo obnoviti vrijednosti koje će naše društvo učiniti stabilnijim i savremenijim? Da li možemo svjedočiti zatvaranju kulturnih institucija i ograničavanju kulturnih manifestacija, a da se ne zapitamo u kojoj su mjeri umjetnost i kultura u našem društvu ugroženi i šta ovi štetni trendovi znače za budućnost naše zajednice?

Uz šoljicu kafe, učesnike su dočekali zanimljivi gosti iz različitih oblasti, koji svojim radom i uspjesima na polju umjetnosti doprinose tolerantnijem i ljepšem društvu, te pružaju pozitivan primjer u promociji grada, kulture i tradicije.

Gosti drugog Novi Pazar World Caféa bili su Aladin Imamović, kulturni radnik, direktor muzičkog festivala "Stari grad" i umetnički direktor hora "Đulistan", Dušan Živanić, glumac, direktor Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Emir AšÄ‡erić, magistar arhitekture i direktor Centra društvenih inovacija "Forum". Na radionici su učestvovali studenti Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koji su na sesiji iz tri vremenski ograničena ciklusa razgovora razgovarali sa gostima o pitanjima u skladu sa kontekstom i svrhom sesije.

Nakon zavšene sesije, gosti su iznijeli zaključke iz razgovora sa studentima i zahvalili se organizatorima na pozivu i izrazili punu podršku ovakvom projektu. Dušan Živanić, je za Bedem, izrazio posebne pohvale:

„Veoma sam ponosan na Studentski parlament i kompletnu ekipu koja je realizovala StudeNP FEST što su uopšte pokrenuli i smogli snage da se sve pokrene, jer ovo je, prosto goreći, problem našeg društva uopšte. Ni jedno vrijeme nije loše da se krene i prosto mi je drago što je to sad, što je sa ovim mladim ljudima i što smo mi prije svega mladi ljudi. Jednostavno mi je mnogo drago što je to ovako interaktivno. Princip rada mi se mnogo sviÄ‘a, nadam se da neće samo na ovome da ostane.“

Aladin Imamović izrazio je zadovoljstvo povodom pokrenutog Studentskog festivala, navodeći da su ovakvi projekti garancija buÄ‘enja kreativne i obrazovane mladosti, te garancija budućeg opšteg boljitka. Obraćajući se učesnicima istakao : „Ko god da je generisao promjene nailazio je na otpor. Suština promjena leži u vama, kreativnim i hrabrim mladim ljudima. Okruženje kreativne i sposobne ljude drži "na klupi", čekajuci da im splasnu entuzijazam i energija, a zastare ideje i vještine. Kada se taj proces odigra, "ponudi" im šansu. Zato šanse ne treba išÄekivati, već ih je potrebno stvarati. Ne smijete dozvoliti da se vaše ideje raÄ‘aju i umiru na izvoru. Budite hrabri i iskoračite. Jedino ćete tako stići do cilja, a vaše ideje i djela postaće opšte dobro.“

Fotografije sa ovog događaja možete pogledati OVDJE.
 

 

Zanima vas i ovo?