Lifestyle - Moda i ljepota

Top 7 navika zbog kojih se ne možemo riješiti naslaga oko struka

Dakle, kupili ste prekrasan bikini za ekskluzivan pool party. MeÄ‘utim, imate mali problem – kako sakriti masne naslage na trbuhu. Poznato? Nama jeste. Pročitajte koje to svakodnevne navike uzrokuju masni trbušÄić – sljedeće dvije sedmice ih izbjegavajte i možda ipak u punom sjaju zablistate pored bazena! Ili bolje naučite nešto dobro pjevati na karaokama...

 

1. Svakodnevna konzumacija gaziranih pića
Ne proÄ‘e niti jedan dan, a da ne popijete neko gazirano piće? Ako je to tako, definitivno ne činite uslugu svome tijelu. Istraživanja dokazuju da se konzumiranjem gaziranih pića pet puta brže nakupe masne naslage u struku. Razlog tome je što je u tim pićima visoka koncentracija šećera koja vas podstiče da više jedete. Dakle, da utažite žeÄ‘, posegnite za zdravim, svježim voćnim sokovima, ili čašom vode s koricom limuna i metvice.
Cheerwine! and Cherry Breese
 

2. Korištenje velikog tanjira za obroke
Bilo da jedete vani gdje je švedski sto, ili imate normalan obrok kod kuće, obratite pažnju na veličinu tanjira. U anketi sprovedenoj meÄ‘u gojaznim osobama, otkriveno je da oni više vole veće tanjire, jer ima mjesta za više hrane. Pitate se kakve to veze ima sa salom oko trbuha? Kada imate veći prostor za „natrpati“ hranu, vjerovatno je da ćete i pojesti više no što vam treba, a to dovodi do pohranjivanja viška masti u tijelu.
DSCF2117
 

3. Kasna večera
Iako je istina da je vaše tijelo sagorijeva neke masnoće dok spavate, to možda neće biti u potpunosti izvedivo ako idete u krevet punog želuca. Osim masnih naslaga, kasna večera može uzrokovati i probavne smetnje. Zato preporučujemo male obroke navečer, i najmanje tri sata prije spavanja.

 

4. Emocionalno hranjenje
Tužni ste, ljuti ili uzrujani i jedini „lijek“ vam je tegla nutele ili kilogram sladoleda? Vjerujte, nakon toga se nećete osjećati bolje, popraviti nećete ništa, a jedino što ćete dobiti je mast tamo gdje je ne želite. Umjesto hrane, popijte čašu vode, razgovarajte s prijateljem, ili krenite u opuštajuću šetnju. Neka vaša terapija bude bilo što osim hrane. A da upišete boks?

 

5. Često konzumiranje namirnica s niskom koncentracijom masnoće
Opšte je razmišljanje kako hrana i pića s više masnoća automatski povećavaju pohranjenu masnoću u vašem tijelu. Istina je, mononezasićene masti nisu loše za vas. Ako ništa drugo, namirnice kao što su avokado, maslinovo ulje i sjemenke su izvrsne u uklanjanju masnoća iz trbuha.

6. Premalo sna
U idealnom slučaju, odrasli bi trebali spavati sedam do devet sati. Ako premalo spavate, nivo kortizola (hormona stresa) raste i uzrokuje da žudnju za slatkim. Za održavanje normalne razine hormona stresa - potrudite se da spavate dovoljno.
insomnia
 

7. Nedostatak proteina u redovnoj prehani
Uskraćujete organizmu hranu bogatu bjelančevinama? Zdrave odrasle osobe trebaju konzumirati barem 20 - 25 grama proteina u svakom obroku, iako to zavisi i o nivou aktivnosti i veličini tijela. Povećanjem unosa proteina, uravnotežit ćete nivo šećera u krvi. Proteini pomažu u kontroli hormona koji povećavaju apetit. Preporučujemo školjke, puretinu, piletinu bez kože, losos i jaja. To su najbolje opcije zbog niske masnoće i visoke koncentracije proteina - super kombinacija za mršavljenje.

Dakle, jeste li spremni pozdraviti ravniji trbušÄić i ponosno tijelo? Izbjegavajte ovih 7 loših navika i na pravom ste putu. Sretno!

Zanima vas i ovo?