Scitech - Technomania

Beograd: Na Sajmu tehnike i robot koji igra košarku

BEOGRAD - Na MeÄ‘unarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji će biti održan od 12. do 16. maja u Beogradu, biće predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških noviteta i inovacija, meÄ‘u kojima i robot koji igra košarku.

Na ovoj, najvećoj sajamskoj manifestaciji između maja i oktobra u regionu, koja se održava na Beogradskom sajmu, posjetioci će moći da vide 50 premijera - od raznih robota do korporativnog softvera.

"Korak u budućnost" je slogan pod kojim će i ovaj, 58. po redu Sajam tehnike okupiti više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz dvadesetak zemalja, saopšteno je iz Beogradskog sajma.

Biće predstavljena kompleksna tehničko-tehnološka rješenja i projekti u raznim oblastima industrijske proizvodnje, različite vrste industrijskog, telekomunikacionog i korporativnog softvera, a posjetioce će zainteresovati eksponati očiglednije namjene, naročito u oblasti automatike i robotike.

Beogradski Institut "Mihajlo Pupin" predstaviće izuzetne mogućnosti svog pokretnog robotizovanog solarnog elektro-generatora, preduzeće "Eko-dim" demonstriraće umiješnost svog robota za čišÄ‡enje ventilacija.

Biće tu i robot za zavarivanje, a uz brojne druge industrijske robote naći će se i jedan koji igra košarku "jedan na jedan" protiv čovjeka.

U saopštenju se dodaje da će biti predstavljeni tehničko-tehnološki dometi iz gotovo svih privrednih grana koje se smatraju strateškim za današnji ekonomsko-tehnološki trenutak i najavljenu reindustrijalizaciju.

Riječ je o automatici i procesnoj tehnici, elektroenergetici, elektronici, telekomunikacijama, klimatizaciji, grijanju i hlađenju, logistici, materijalima, saobraćaju, opremi za profesionalne i naučne svrhe i inovacijama...

Promoter ovogodišnjeg Sajma tehnike je mladi stručnjak za robotiku i član već čuvenog tima ETF Robotiks inženjer Kosta Jovanović.

Poseban kvalitet sajmu daće i premijera specijalizovane sajamske manifestacije BizIT, posvećene poslovnoj primjeni informaciono-komunikacionih tehnologija, što je svojevrstan domaći odgovor na CeBIT, svjetski sajam informacionih tehnologija, telekomunkacija i softvera.

Radno vrijeme Sajma tehnike biće od 10.00 do 18.00 časova. Pojedinačne ulaznice koštaće 300 dinara, grupne 200, a za Ä‘ake i studente stručnih tehničkih škola 150 dinara. Za parkiranje putničkih automobila plaćaće se 100 dinara po satu.

Zanima vas i ovo?