Cooltura - Muzika

POSLUÅ AJTE: Sevdalinka 'Putuj vjetre' u flamenko izvedbi

Vokalno-instrumentalni duo koji čine Kenan Mačković i Mirza Redžepagić objavio je video za sevdalinku Putuj vjetre

Kako kažu autori, instrumentarij ovog dua je pomalo neobičan za izvedbu sevdalinki na kakve smo navikli, no uspješno unosi elemente strastvenog flamenka i ritmiku orijenta u tradicionalne pjesme naših krajeva. 

Kenan Mačković, profesor klavira i aktivni vokalist je još od malih nogu vezan za sevdalinku. Kao dijete je učio pjevati sevdalinku od eminentnih sevdalija, izmeÄ‘u ostalih i od Safeta Isovića. Trenutno je na postdiplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao nastavnik u muzičkoj školi gdje nastoji da prenese svoje znanje i umijeće sviranja i pjevanja na mlade generacije.

Mirza Redžepagić je profesor gitare i prvi je flamenko gitarista u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ljeto 2012. godine provodi u Granadi, gdje se usavršava iz oblasti flamenko gitare. Kao stipendista Asocijacije flamenko gitarista Španije, pohaÄ‘a specijalističke studije flamenko gitare u Madridu. TakoÄ‘er, kao i Kenan, radi i kao nastavnik u muzičkoj školi.

Ova pjesma snimana je u studiju Pavarotti Mostar a miks i mastering je radio Mahir Sarihodžić iz Long Play studija. Videoprodukciju za pjesmu potpisuje NAVA: Sadžida Hadžić, Danilo Marković i Nemanja Popović.

Na koncertu 31. 5. u Domu mladih, u sklopu 4. Sarajevo sevdah festa Kenan i Mirza će se predstaviti sarajevskoj publici s mnogobrojnim gostima. Uz Davora Marausa na kahonu (profesor udaraljki na Muzičkoj akademiji u Sarajevu), koji je "treći čovjek" ovog dueta, predstavit će nam se i gosti na raznim instrumentima. Ešref Džanefendić i Almedin Varošanin će se Kenanu i Mirzi pridružiti na sceni sa svojim orijentalnim instrumentima (kanun i naj). Rusmir Piknjač (harmonika) i Ivan Sušac (truba) će svojom svirkom obogatiti divne sevdalinke U lijepom starom gradu Višegradu i Telal viče po Hercegovini. Flamenko pjevačica iz Zagreba Nina Ćorić, te Nikolina Šišić, flamenko plesačica iz Beograda će unijeti strast i emociju flamenka u dvije sevdalinke. I na kraju, najbolji bosanskohercegovački beatboxer Adnan Pacoli će se pojaviti na numeri Mila majko, šalji me na vodu, rekli su Kenan i Mirza za Radiosarajevo.ba

Iako su tek na početku, ovaj duo već radi na materijalu za svoj prvi album i pored ovog spota, namjeravaju i u skorijoj budućnosti snimati nove spotove.

 

Zanima vas i ovo?