Lifestyle - Putovanja

10 interesantnih činjenica o Bora-Bori

Bora Bora je poznato rajsko ostrvo koje bi svi željeli da obiđu i za koje su svi čuli. Mnogi ga posjećuju kako bi uživali u peskovitim, divnim plažama, kristalno čistoj vodi, safirno plavom nebu, i predivnom horizontu. Iako su ovo vjerovatno dovoljne informacije da vas odvedu na ovo egzotično mesto, evo 10 stvari koje vjerovatno niste znali o ovom zemaljskom raju.

#1 Bora Bora je dio Francuske

Bora Bora je tropsko ostrvo u Francuskoj Polineziji koja je sačinjena od 118 ostrva podeljenih u 5 grupa.
Bora Boru ćete naći u sklopu  vulkanskih ostrva u sredini južnog dijela Pacifičkog okeana, na pola puta izmeÄ‘u Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

#2 U cijelom tahićanskom jeziku ne postoji slovo B

Originalan naziv ostrva je Pora Pora, što znači „prvoroÄ‘eni“, na polinežanskom jeziku prvih došljaka koji su ga naselili. Prvi Evropljani koji su došli na ostrvo pogrešno su čuli domoroce, misleći da govore: "Bora Bora", i to ime zadržalo se do danas.

#3 Zbogom dosadna mala stvorenja

Bora Bora je zona osloboÄ‘ena od štetočina; ne samo na ovom ostrvu, već na cijeloj Francuskoj Polineziji nema otrovnih zmija i insekata! Možete otići na šetnju bez korištena spreja protiv buba, odremati na plaži bez brige o insektima ili bilo kakvim malim životinjicama koje bi uznemirile vaš odmor. Pričajmo o raju!

#4 Bora Bora je poznato kao „Romantično ostrvo“

Zbog zadivljujuće ljepote i izolacije, ovo turističko mjesto je veoma popularno za parove i mladence.  Osim toga, 19 km sjeverno od Bora Bore, helikopterom ili brodom možete doći do koralnog grebena Tupai (poznat i kao Motu Iti), koji je formiran u obliku srca! Ovo magično parče prirode ima površinu od 11km od kojih svaki centimetar oduzima dah svojom ljepotom.

#5 Cvijet pokazuje vaš romantučni status

Cvijet zadenut za lijevo uho je znak da žena već ima nekog specijalnog u svom životu. Ukoliko se cvijetak nalazi iza desnog uha, to znači da je žena solo i spremna za zabavu. To također može da privuče pažnju domorodaca koji će obasuti slobodne djevojke flertom.

#6 Na ostrvu nema javnog prevoza

Bora Bora je ostrvce sastavljeno od samo 3 sela: Anau, Fanui i Vaitape, i ima manje od 9000 stalnih rezidenata. Ovo maleno ostrvo, sa ukupnom površinom od 29.3 km, je toliko malo da javni prevoz ne postoji. Ukoliko ga posjetite, budite spremni da hodate, iznajmite auto, bicikl ili bagi. Na raspolaganju su vam i kanui i brodići koji vrše uslužni prevoz od plaže do plaže.

#7 Obilje morske flore i faune

Snorkling ili ronjenje sa bocom su jedna od glavnih atrakcija Bora Bore. Ima na stotine različitih podvodnih vrsta biljaka i životinja koje možete da vidite dok istražujete mirne, azurne vode ostrva. To je dom raznobojnih koralnih riba, morskih kornjača, manta raža i ajkula!

#8 Najbolja plaža na svijetu

2013. godine, CNN je napravio spisak 100 najboljih svjetskih plaža - plaža Matira na Bora Bori bila je u top 10! Mekani beli pijesak i mirne vode dovele su je na osmo mesto liste uz opis „previše lijepa da bi bila stvarna“.

#9 Tetoviranje je sveta umjetnost

Na ovom ostrvu važi vjerovanje da je umjetnost tetoviranja  proistekla od sinova Boga kreativnosti- Ta’aroa.  Tetovaže su znak ljepote i korištene su da pokažu nečiju poziciju u društvu.

#10 Bora Bora je Holivudska destinacija

Bora Bora je možda još uvek van domašaja za većinu turista, ali uvijek možete priviriti na ovo rajsko ostrvo putem filmova i televizije.  „Couples Retreat“, romantična komedija u kojoj glumi Vins Vejn i Kristen Bel,  snimana je u „St. Regis Resort“-u. Finale emisije  "The Bachelorette" snimljena je u Hilton Nui-u.

Zanima vas i ovo?