« Vrati se na bedem.rs

demBe

Pronađen jednostavan način da se stari objekti Novog Pazara sačuvaju od propadanja!

Danas je u medijima objavljena vijest o aktuelnom projektu zaštite i revitalizacije kulturne baštine Novog Pazara. Kako izvori navode, nakon puno vijekova pronaÄ‘ena je prava mjera zaštite graditeljskog naslijeÄ‘a našeg kraja.

- Prvi objekat kojeg ćemo zaštiti je kula Motrilja koja se nalazi u gradskom parku i na vjetrometini je, što je jako nepovoljno za očuvanje njenih starih zidova, koji potiču još iz osmanlijskog doba. Došli smo na ideju da oko nje sagradimo porodične kuće, što gabaritnije, koje će imati minimum prizemlje i tri sprata. Naravno, ove kuće neće biti omalterisane, kako bi što bolje predstavile naš kraj. Na ovaj način, kula će biti lijepo ušuškana i skoro potpuno nevidljiva, kako je ne bi neko slučajno urek'o, jer nikad ne znate kakvih sve zlih očiju ima - naveo je tim istražitelja sandžačkog kulturnog naslijeÄ‘a.

-Ukoliko bi neko imao izrazito jaku želju da je ugleda, to će moći učiniti u foto arhivi Novog Pazara - dodali su.

Nakon kule Motrilje, predviÄ‘a se još ekonomičniji pristup zaštiti starog hamama u tzv. „Zlatarskoj ulici“, koji će biti okružen plastičnim flašama i kesama, kako bi se zaštitio od mogućeg zemljotresa, koji, kako navode, može izbiti svakog trenutka, jer je ovo područje izuzetno poznato po svojoj trusnosti. Tako će savjesni graÄ‘ani imati priliku da u svakom trenutku donesu i po nekoliko desetina kilograma otpada i uredno ga spuste pored hamama, što je od izuzetnog značaja za razvoj kolektivne svijesti o očuvanju okoline. TakoÄ‘er, postoji inicijativa za premještanjem deponije sa Golog brda u dvorište hamama, kako bismo se sasvim osigurali da će ovaj stari objekat preživjeti. Jedino se ističe opasnost od vozača kamiona koji imaju fetiš prema rušenju dijelova starih objekata, ali se ističe da i to „rušenje“ ima svoju čar, jer:

-Nikad ne znate kakav će oblik objekat poprimiti, da li će čak ostati bez krova ili nekog zida, što, priznaćete, zvuči čak i zabavno i uzbudljivo, jer, doslovce, otvara nove vidike posjetiocima- dodao je, kroz pritajeni osmijeh, predsjednik ovog tima.

 

Autor: Ilda Koca

 

 

 

Napomena:
Rubrika "demBe" je satirični dio portala Bedem.rs i objavljene vijesti su u većini slučajeva izmišljenje, a sve s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja. Bilo kakva sličnost sa stvarnim događajem i osobama je slučajna.Osobe iz javnog života se mogu pojavljivati u nekim dijelovima portala, u većini slučajeva kao akteri događaja koji su izmišljeni. Rubrika "demBe" će koristiti izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. Sadržaj rubrike ne treba shvatati ozbiljno.

Zanima vas i ovo?