« Vrati se na bedem.rs

demBe

Akcija sakupljanja smeća u gradu

U Novom Pazaru neformalna grupa graÄ‘ana, starosti od 17 do 77 godina, odlučila je da svojom akcijom podigne svijest o zagaÄ‘ivanju grada i javnih površina kako u samom gradu tako i u okolin. Grupa od nekoliko hiljada graÄ‘ana sakupljala je smeće u gradu i kroz razgovore uticala je na ostale prolaznike i graÄ‘ane da vode računa o higijeni u gradu, da paze gdje i kako odlažu smeće, gdje pljuju, vrše malu nuždu na ulici i sve aktivnosti takvog tipa koje prljaju naš grad. Ovoj akciji su se pridružili i rukovodioci grada i zaposleni u javnim preduzećima.

Akciju je podržala i romska zajednica „Daj sitno“ koja djeluje i radi u centru Novog Pazara. Aktivisti ovog romskog udruženja su dijelili letke i flajere za čistiji i urbaniji Novi Pazar, gdje su čak i svoje najmlaÄ‘e pripadnike uključili u ovu akciju. Na ovakav potez su se graÄ‘ani uključili svojevoljno i zahvaljujući tome grupa je iz sata u sat, i dana u dan, samo rasla i dostigla toliki broj ljudi kojima je stalo da grad bude čist. Svi mediji, političke partije, omladinska udruženja, školarci, studenti, penzioneri, zaposleni pa čak i oni nezaposleni kojih u gradu ima najmanje, tek 2% od ukupnog stanovništva, su podržali i pridružili se ovoj akciji.

- Želimo da naš grad ne bude više prljav i da nisu otpad i smeće na sve strane, da se fiziološka potreba ne obavlja iza svakog ćoška više, poručili su neki od članova ove grupe graÄ‘ana.

 

Autor: Semir Kambović

Napomena:
Rubrika "demBe" je satirični dio portala Bedem.rs i objavljene vijesti su u većini slučajeva izmišljenje, a sve s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja. Bilo kakva sličnost sa stvarnim događajem i osobama je slučajna.Osobe iz javnog života se mogu pojavljivati u nekim dijelovima portala, u većini slučajeva kao akteri događaja koji su izmišljeni. Rubrika "demBe" će koristiti izmišljene osobe i institucije u svojim pričama osim kada su javne ličnosti i prave institucije i same objekat satire. Sadržaj rubrike ne treba shvatati ozbiljno.

Zanima vas i ovo?